Zdjęcie

Zrównoważony rozwój w branży spożywczej.

Funkcjonowanie w oparciu o zasady zrównoważonego rozwoju przestaje być działaniem wizerunkowym, a staje się koniecznością. Zdają sobie z tego sprawę globalne firmy z branży spożywczej, które wykorzystują nowe technologie, by już dziś działać na rzecz lepszego jutra nas wszystkich.

Ideę zrównoważonego rozwoju doskonale oddaje pierwsze zdanie raportu „Nasza wspólna przyszłość”, opublikowanego w 1987 roku przez Światową Komisję ds. Środowiska i Rozwoju. „Na obecnym poziomie cywilizacyjnym możliwy jest rozwój zrównoważony, to jest taki rozwój, w którym potrzeby obecnego pokolenia mogą być zaspokojone bez umniejszania szans przyszłych pokoleń na ich zaspokojenie”. Biorąc pod uwagę aspekty środowiskowe, ekonomiczne i społeczne, zrównoważony rozwój opłaca się nam wszystkim.

W branży spożywczej jest on często kojarzony z ekologicznym rolnictwem. W rzeczywistości dotyczy całego łańcucha dostaw żywności. Ograniczanie śladu węglowego i emisji gazów cieplarnianych, systematyczne zwiększanie ilości stosowanych opakowań pochodzących z recyklingu lub nadających się do recyklingu, korzystanie z energii pochodzącej z odnawialnych źródeł – to tylko niektóre z przykładów licznych inicjatyw z zakresu sustainability podejmowanych dziś przez firmy spożywcze.

Przetwórstwo żywności, czyli przekształcanie produktów rolnych w żywność jadalną, ma na celu wyżywienie świata, a tym samym może stać się główną siłą napędową inicjatyw zrównoważonego rozwoju.

Zmiana, która trwa

Proces zmiany postaw, choć żmudny i długotrwały, nie dotyczy tylko firm, lecz także konsumentów – również w naszym kraju. Polscy klienci coraz bardziej świadomie podchodzą do tego, co wkładają do przysłowiowego garnka. Jak wynika z niedawnego raportu „Zrównoważona żywność w Polsce” opracowanego przez Polskie Stowarzyszenie Rolnictwa Zrównoważonego „ASAP” i Accenture Research[1], 85% badanych Polaków deklaruje, że podczas zakupów spożywczych kieruje się wpływem poszczególnych produktów na zdrowie własne i bliskich im osób.

79% naszych rodaków chce kupować więcej produktów lepszej jakości, a 75% jest zainteresowanych kupnem wyrobów rolnictwa zrównoważonego. 83% spośród nich deklaruje, że mogłyby one stanowić przynajmniej połowę ich koszyka zakupowego.  

Co więcej, 76% Polaków uważa, że producenci żywności powinni korzystać z surowców pochodzących z upraw rolnictwa zrównoważonego! Postawy te przekładają się na konkretne liczby. Jak wynika z szacunków Accenture Research, już w średnim terminie Polacy będą w stanie wydawać na produkty rolnictwa zrównoważonego i bazujące na nich przetwory niemal 65 mld złotych rocznie. Biorąc pod uwagę, że według wyliczeń firmy Nielsen na wszystkie zakupy spożywcze wydaliśmy w 2020 roku nieco ponad 142 mld złotych[1], zarówno rolnicy, jak i przemysł spożywczy mają o czym myśleć.  

Realne wsparcie. Wyższa opłacalność

Podczas spotkań na których poruszam temat zrównoważonej produkcji żywności, zdarza mi się usłyszeć, że „wszystko pięknie, ale budżet musi się spinać tu i teraz, a nie za dziesięć czy trzydzieści lat”. W takiej sytuacji zawsze mówię mojemu rozmówcy, że są sposoby na to, aby zrównoważone rolnictwo i hodowla oraz wytwarzanie produktów z tak pozyskiwanych surowców mogły się opłacać.

Oszczędności nie należy szukać w jak najtańszych składnikach, pochodzących z masowej produkcji, bo to droga donikąd. Proponuję natomiast przyjrzeć się poszczególnym procesom, gdzie do dyspozycji producentów żywności pozostaje potężny oręż jakim są nowe technologie. Mam tu na myśli nie tylko innowacyjne maszyny czy roboty wspierające pracę ludzi, lecz przede wszystkim dostosowane do potrzeb branży spożywczej oprogramowanie klasy korporacyjnej.

Wykorzystując analityczne i elastyczne funkcje nowoczesnego oprogramowania w chmurze, firmy z sektora F&B będą w stanie usprawnić poszczególne procesy, np. kontrolę jakości surowców i tego czy pochodzą ze zrównoważonych upraw i hodowli. Dużo łatwiejsza będzie też identyfikacja obszarów, w których dochodzi do największych strat. Przykładowo – w procesie produkcji powstają przecież różne produkty uboczne i odpady, które należy odpowiednio zagospodarować.

Warto też dopracować technologię lub receptury, by zminimalizować ilość odpadów nie nadających się do dalszego wykorzystania. Takich elementów jest więcej. Identyfikacja i zarządzenie nimi pozwoli na zmianę profilu na model biznesowy zgodny z zasadami zrównoważonego rozwoju przy zachowaniu rentowności prowadzonego biznesu.

Inteligentne oprogramowanie wspiera zrównoważony rozwój  

Obszary, w których producenci i przetwórcy żywności mogą wykorzystać oprogramowanie do działania zgodnie z zasadami zrównoważonego rozwoju, to między innymi:

łańcuchy dostaw – oprogramowanie SCM (Supply Chain Management) pomaga zapewnić terminowe dostawy składników, zarządzać datami przydatności do spożycia i identyfikowalnością produktów, zwiększać wydajność i dostępność oraz zapobiegać marnowaniu żywności w procesie przechowywania i przetwarzania.

Funkcjonalności branżowych systemów ERP zapewniają szybką identyfikowalność i graficzną prezentację informacji na temat produktów, z których powstała dana partia wyrobu i do kogo została sprzedana. Oferują również prosty dostęp do dokumentów źródłowych – magazynowych, zleceń produkcji czy wyników przeprowadzonych inspekcji laboratoryjnych.

wykorzystanie aktywów – oprogramowanie służące do zarządzania majątkiem przedsiębiorstwa pomaga w optymalnym wykorzystaniu zasobów firmy, w tym zwiększeniu sprawności sprzętu i długości jego eksploatacji, poprawie wydajności i bezpieczeństwa produktów.

System można zaprogramować by rozpoznawał nawet najdrobniejsze anomalie. Mogą one stanowić pierwszą oznakę, że konkretne zasoby nie funkcjonują poprawnie bądź wymagają serwisu. Do oceny powagi sytuacji wykorzystuje się tu coraz częściej rozwiązania sztucznej inteligencji, która podpowiada czy wystarczy wysłać technika, czy też raczej należy już zatrzymać linię produkcyjną.

cykl życia produktu – oprogramowanie PLM pomaga zapewnić zgodność z zasadami zrównoważonego rozwoju na każdym etapie pracy nad produktem – od pomysłu, przez stworzenie receptury i dobór składników, po opracowanie nowych, przyjaznych środowisku metod pakowania i przechowywania żywności. Przykładowo, wysokiej klasy system ERP pozwoli w prosty sposób zautomatyzować proces kontroli daty przydatności do spożycia.

Dzięki temu producent i jego partnerzy, dokładnie wiedzą czy i do kiedy mają do czynienia z towarem pełnowartościowym. W efekcie możliwe jest odpowiednio wczesne podjęcie kroków zapobiegających zmarnowaniu gotowej żywności z krótkim terminem przydatności do spożycia.

analityka i automatyka biznesowa – dzięki pozyskiwanym na poszczególnych etapach łańcucha żywieniowego danym, oprogramowanie ERP w chmurze umożliwia zaawansowaną analitykę biznesową. Organizacje zyskują informacje pozwalające im osiągnąć sukcesy biznesowe oraz w zakresie zrównoważonego rozwoju.

Na przykład systematyczne gromadzenie, segregowanie i analizowanie przy wykorzystaniu inteligentnego oprogramowania danych z łańcucha żywnościowego dzieje się w dużej części automatycznie. Pozwala to śledzić procesy dziejące się w organizacji, na bieżąco kontrolować sytuację w danym zakładzie produkcyjnym, z wyprzedzeniem reagować na potencjalne zakłócenia, podnosić standardy i doskonalić procesy.

Oczywiście obszarów w branży spożywczej, gdzie nowe technologie wydatnie ułatwiają wdrożenie i stosowanie zasad zrównoważonego rozwoju jest znacznie więcej. Osoby zainteresowane tym tematem zachęcam do odwiedzenia strony internetowej firmy Infor oraz udziału w licznych webinariach i szkoleniach, które organizujemy. Zapraszam do kontaktu.

 

Senior Account Managerem w firmie Infor, tworzącej zaawansowane oprogramowanie chmurowe dla przemysłu, w tym systemy dedykowane branży spożywczej. W obszarze zintegrowanych systemów wspomagających zarządzanie pracuje od 2007 roku. Posiada doświadczenie zarówno we wsparciu dużych, międzynarodowych korporacji, jak i mniejszych firm, w szczególności planujących ekspansję międzynarodową. Z wykształcenia jest inżynierem Informatyki i Ekonometrii. Prywatnie zagorzały fan sportów motorowych.

Jacek Punda

Senior Account Manager, INFOR

Komentarze (0)

Napisz komentarz

Nie ma tutaj jeszcze żadnego komentarza, bądź pierwszy!

Napisz komentarz
Dodaj komentarz

Przeczytaj również:

Jak zwiększyć rentowność firmy produkcyjnej?

Rosnące koszty surowców, presja cenowa ze strony konkurencji oraz dynamiczne zmiany rynkowe sprawiają, że wiele firm produkcyjnych staje przed wyzwaniem utrzymania rentowności. Badania Gartnera pokazują, że samo zwiększenie przychodów, nie gwarantuje natychmiastowej poprawy wyników, a innowacje – choć pożądane – wiążą się z dużym ryzykiem inwestycyjnym. Jak zatem skutecznie podnieść rentowność produkcji? Przeczytaj ten poradnik i poznaj 7 sprawdzonych sposobów, które pomogą Twojej firmie poprawić wyniki finansowe w krótkim czasie. Czym jest rentowność firmy i dlaczego jest tak ważna? Rentowność to zdolność przedsiębiorstwa do generowania zysku, czyli nadwyżki przychodów nad kosztami. Jest to główny cel działalności gospodarczej, który można osiągnąć poprzez efektywne połączenie kapitału i pracy. Mówiąc o rentowności, często mamy na myśli szereg wskaźników, takich jak rentowność sprzedaży, rentowność kapitału czy wskaźnik rentowności netto. Ich analiza pozwala ocenić, czy firma efektywnie wykorzystuje swoje zasoby i generuje zyski adekwatne do poniesionych kosztów. Niska rentowność to sygnał ostrzegawczy, wskazujący na potrzebę natychmiastowej rewizji strategii i procesów biznesowych. Jak przeprowadzić analizę rentowności krok po kroku? Analiza rentowności to niezbędny element zarządzania firmą produkcyjną. Wymaga ona jednak starannego przygotowania i głębokiej wiedzy o funkcjonowaniu przedsiębiorstwa. Aby przeprowadzić ją skutecznie, trzeba uwzględnić wiele czynników i zastosować odpowiednie narzędzia analityczne. Zazwyczaj jednak jej poziom mierzy się za pomocą trzech podstawowych wskaźników: ROS (rentowność sprzedaży), który pokazuje, jaki procent przychodów ze sprzedaży to zysk netto. Im wyższy ROS, tym większa marża na produkcie; ROE (rentowność kapitału własnego) – wskaźnik, który informuje, jak efektywnie firma wykorzystuje kapitał własny do generowania zysku; ROA (rentowność aktywów), który pozwala ocenić, w jakim stopniu przedsiębiorstwo wykorzystuje swoje aktywa do generowania zysku. Wysokie wartości tych wskaźników świadczą o dobrej kondycji finansowej firmy. Niska rentowność może z kolei sygnalizować problemy związane z: nieefektywnym zarządzaniem kosztami, niedostateczną efektywnością produkcji, stosowaniem niewłaściwej polityki cenowej, nieoptymalnym zarządzaniem kapitałem obrotowym, niską konkurencyjnością. Nietrudno zauważyć, że wyniki analizy rentowności dostarczają cennych informacji, które powinny być podstawą podejmowania decyzji strategicznych i operacyjnych. 7 sposobów na poprawę rentowności firmy produkcyjnej Rentowność przedsiębiorstwa produkcyjnego jest wypadkową wielu czynników, które wzajemnie na siebie oddziałują. Aby skutecznie podnieść jej poziom, konieczne jest podejmowanie świadomych działań. Którym obszarom warto przyjrzeć się bliżej i jakie zmiany wprowadzić w przedsiębiorstwie? Poniżej znajdziesz 7 sposobów na optymalizację rentowności w firmie produkcyjnej. 1.     Ogranicz wąskie gardła i straty Wiele firm, chcąc poprawić swoją rentowność, skupia się na zwiększaniu wolumenu produkcji, jednak zapomina o optymalizacji procesów. To błąd, ponieważ efektywność operacyjna ma bezpośredni wpływ na koszty i marżę. Brak automatyzacji zadań, błędy w komunikacji między działami oraz niepotrzebne przestoje maszyn – to wszystko generuje straty, które obniżają rentowność. Aby wyeliminować wąskie gardła i zminimalizować straty, warto skupić się na optymalizacji procesów produkcyjnych. Od czego zacząć? Przede wszystkim zidentyfikuj obszary, w których można poprawić wydajność, np. poprzez skrócenie czasu cyklu produkcyjnego, usprawnienie przepływu informacji czy minimalizację niepotrzebnych przestojów. Rozważ także zmapowanie i zwizualizowanie procesów oraz śledzenie wskaźników KPI, dotyczących np. wydajności maszyn, zużycia materiałów, kosztów produkcji, odsetka reklamacji czy czasu realizacji zamówień. Dzięki temu będziesz w stanie szybko wykrywać pojawiające się problemy. 2.     Inwestuj w nowoczesne technologie i automatyzację Ręczne procesy pochłaniają czas i generują błędy. Często dają one także ograniczone możliwości monitorowania i analizy danych produkcyjnych. Właśnie dlatego myśląc o poprawie rentowności w firmie produkcyjnej, warto poważnie zastanowić się nad wdrożeniem nowoczesnych technologii. Te, dzięki elastycznym modelom licencjonowania, stają się dziś dostępne także dla małych i średnich przedsiębiorstw. Od czego zacząć tego typu inwestycje? W wielu firmach pierwszym krokiem jest wdrożenie systemu ERP (Enterprise Resource Planning), czyli oprogramowania, które integruje dane z różnych obszarów działalności przedsiębiorstwa – od stanu magazynów, poprzez planowanie produkcji, aż po realizację zamówień. Przykładem takiego rozwiązania jest ERP Zarządzanie Produkcją od Symfonii. Oprogramowanie zostało zaprojektowane w taki sposób, by dać możliwość nadzorowania procesów zachodzących w obrębie całego przedsiębiorstwa, a co za tym idzie, lepiej planować produkcję czy dostawy surowców i materiałów. Nie zabrakło w nim również rozwiązań do automatyzacji rutynowych zadań, związanych np. z obsługą zamówień, fakturowaniem, kalkulacją kosztów produkcji czy raportowaniem. To z kolei pozwala nie tylko przyspieszyć procesy, ale również wyeliminować z nich błędy ludzkie. W wielu firmach produkcyjnych problemy z zarządzaniem procesami wynikają z nieefektywnej komunikacji między produkcją i magazynem. Aby im zapobiegać, system ERP od Symfonii został wyposażony także w funkcje, które pozwalają weryfikować dostępność niezbędnych materiałów i w razie potrzeby wygenerować zapotrzebowanie na brakujące surowce czy normalia. Użytkownik może też śledzić przebieg całego procesu produkcji – od etapu przygotowania technicznego, poprzez realizację zleceń produkcyjnych, aż po rejestrację gotowych wyrobów. 3.     Zoptymalizuj zarządzanie łańcuchem dostaw Sposób, w jaki działa łańcuch dostaw, ma ogromny wpływ na koszty produkcji i dostępność surowców. Jeśli zatem zastanawiasz się, jak poprawić rentowność firmy produkcyjnej, poświęć czas na weryfikację zasad współpracy z dostawcami. Jeśli negocjacja cen lub terminów płatności nie jest możliwa, rozważ dywersyfikację źródeł zaopatrzenia. Duże znaczenie mają także stosowane w przedsiębiorstwie praktyki zarządzania zapasami. Ich utrzymanie jest niezbędne, by uniknąć przestojów, ale z drugiej strony generuje wysokie koszty operacyjne. Aby uniknąć niepotrzebnych wydatków, niezbędne będzie systematyczne monitorowania stanów magazynowych oraz planowanie odpowiednich terminów i wielkości dostaw. Więcej na ten temat przeczytasz w poradniku: EOQ (Economic Order Quantity). Okno wyników zapotrzebowania w Systemie ERP od Symfonii 4.     Ustal optymalną cenę produktów Wiele firm wycenia swoje produkty wyłącznie na podstawie kosztów, pomijając przy tym potencjał do zwiększenia marży. To z kolei może prowadzić do sytuacji, w której przedsiębiorstwo sprzedaje towary poniżej ich rynkowej wartości. Aby uniknąć tego typu problemów, warto zastanowić się nad zróżnicowaniem oferty i pobieraniem wyższych cen za produkty o lepszej jakości, innowacyjnych cechach lub unikalnym designie. Pomocnym rozwiązaniem może okazać się tu system do zarządzania produkcją, który pozwala na wycenę zleceń produkcyjnych w różnych wariantach, np. z uwzględnieniem: ceny ewidencyjnej, czyli takiej, która została ręcznie wpisana do karty produktu i nie zależy od kosztów produkcji, ceny wyliczanej na podstawie pozycji z karty, a zatem uwzględniając wszystkie składniki karty produkcyjnej (materiały, operacje, koszty). ceny zakupu, która bazuje na cenach wynikających z dokumentów przyjęcia magazynowego i ilości zużytych surowców, ceny zakupu + koszty, która uwzględnia ceny materiałów z magazynu oraz koszty operacji. 5.     Unikaj nadprodukcji i braków Efektywne planowanie produkcji to klucz do minimalizacji kosztów i maksymalizacji zysków. Zła organizacja pracy oraz brak prognozowania wydatków prowadzą bowiem do nadprodukcji, przestojów czy marnowania zasobów. Tu pomocnym rozwiązaniem może okazać się system ERP dla branży produkcyjnej Symfonia Handel, który pozwala m.in. tworzyć plany produkcyjne w kilku wariantach, sprawdzać poziom stanów magazynowych oraz przygotować bilans brakujących składników przed wygenerowaniem zleceń produkcyjnych. Wiele ciekawych funkcji oferują również moduły analityczne, które umożliwiają m.in. weryfikację zapotrzebowania na materiały i surowce w rozbiciu na różne okresy (dni, tygodnie, miesiące). W systemie ERP Symfonia Handel analiza może być prowadzona na podstawie różnych źródeł, takich jak zlecenia produkcyjne (gdzie przypisanie do okresu odbywa się według terminu zlecenia) i plany produkcyjne (gdzie przypisanie do okresu odbywa się według terminu przypisanego do pozycji planu). Użytkownik ma także możliwość połączenie obu źródeł, co daje pełny obraz przyszłego zapotrzebowania. 6.     Zadbaj o efektywność energetyczną Koszty energii stanowią istotną część wydatków firm produkcyjnych. Aby poprawić rentowność przedsiębiorstwa, warto rozważyć przeprowadzenie audytu energetycznego. Takie badanie pozwala dość dobrze zidentyfikować obszary, w których można zmniejszyć zużycie energii. Firmy, które chcą poprawić efektywność energetyczną, często decydują się także na modernizację parku maszynowego oraz wdrożenie systemów zarządzania energią, umożliwiających automatyzację procesów. Coraz większe znaczenie ma także dywersyfikacja źródeł energii, a w tym inwestycje w odnawialne źródła, takie jak instalacje fotowoltaiczne czy systemy kogeneracyjne. 7.     Zminimalizuj wydatki administracyjne Koszty ogólne, obejmujące wydatki administracyjne, biurowe, marketingowe czy te, związane z podróżami służbowymi, stanowią istotny element struktury kosztów przedsiębiorstwa produkcyjnego, a co za tym idzie, mają wpływ na jego rentowność. Ich wysoki poziom może wynikać z niekontrolowanych wydatków na usługi zewnętrzne, nieefektywnej organizacji pracy biurowej oraz braku narzędzi monitorujących przepływy finansowe w tym obszarze. Aby uniknąć tego typu problemów warto: sprawdzić możliwość renegocjowania umów z dostawcami usług telekomunikacyjnych czy kurierskich, wprowadzić systemy kontroli budżetowej oraz analizy kosztów, wdrożyć outsourcing funkcji administracyjnych. Jak poprawić rentowność w firmie produkcyjnej – podsumowanie Poprawa rentowności w firmie produkcyjnej to złożony i wieloaspektowy proces, wymagający strategicznych działań na wielu frontach – od usprawnienia procesów produkcyjnych, poprzez kontrolę kosztów i innowacje produktowe, po efektywne zarządzanie łańcuchem dostaw. System ERP (Enterprise Resource Planning), który integruje dane z różnych obszarów działalności przedsiębiorstwa oraz zapewnia lepszy przepływ informacji, może okazać się tu dużym wsparciem. Dzięki swojej funkcjonalności pozwala bowiem na identyfikowanie wąskich gardeł, optymalizację zapasów, skuteczne prognozowanie wydatków i podejmowanie decyzji w oparciu o rzetelne informacje. Jeśli szukasz takiego rozwiązania dla swojej firmy, skorzystaj z możliwości bezpłatnego przetestowania demo oprogramowania Symfonia Handel. Wypełnij formularz i pobierz wersję demonstracyjną.
Jak-zwiększyć-rentowność-firmy-produkcyjnej
Logo firmy Symfonia
zweryfikowano

5/5(1 głosy)

Symfonia

Kompleksowy System Zarządzania


Symfonia
Mazowieckie
400 osób
Zobacz profil
Branża
Biura rachunkowe, Budownicza, eCommerce, Produkcyjna, Sektor publiczny, Transportowa, Usługi
Opis
Symfonia to polski producent oprogramowania, jeden z największych dostawców systemów ERP dla firm z sektora MŚP. Symfonia specjalizuje się w tworzeniu programów i aplikacji, w tym chmurowych, przeznaczonych do obsługi i automatyzacji finansów....
rozwiń